FOCUS: Leonardo da Vinci - The bridge - broen
Published: 2002/2006
  

  

 
Based on an original drawing by the Italian multi artist Leonardo da Vinci this pedestrian bridge was raised on the highway E-18 outside of Oslo in 2001.  The Norwegian artist Vebjørn Sand took initiative for the bridge. Leonardo da Vinci originally made the drawing for the Turk sultan Bajazel II, who wanted to build a bridge over "The Golden Horn" at the Bospurus strait. The length was to be 240 m long, but the building of the bridge was never carried out. The bridge of to day is 108 m long and is made of tree material.

 


Leonardo broen i Nygårdskrysset, Ås Kommune

 

 

Leonardo da Vinci
 

Vebjørn Sand

 

Det er det italienske universalgeniet Leonardo da Vinci som opprinnelig tegnet gang- og sykkelveg-broen i 1502, men det er kunstneren Vebjørn Sand som var initiativtager og pådriver for prosjektet. Han har selv skaffet tre av de 13 millionene broen koster.

Leonardo da Vinci tegnet opprinnelig broen for den tyrkiske sultanen Bajazel II, som ønsket å bygge bro over "Det gylne horn" ved Bospurus-stredet. Broen skulle opprinnelig være 240 meter lang, men det ble aldri noe av byggingen. Utgaven over E18 i Ås kommune er 108 meter lang, og det gikk med hele 105 kubikk treverk bare i dekket .

Kilde:vegvesen.no

 

Kilde: NRK andakter - Leif Larsen

Æ blir glad og oppmuntra hver gang æ kjøre forbi den. Så flott, så skjønn, så vakker med linjer og design som forener det jordiske og himmelske. Et høyteknologisk mesterverk. En drøm av et byggverk! Hva snakke æ om?

Jo, den nye gang og sykkelbroen over E-18 i Nygårdskrysset i Ås kommune i Akershus. Denne spesielle broen ble tegnet av universalgeniet Leonardo da Vinci i 1502.

I 1985 så kunstneren Vebjørn Sand første gang tegningen av broen. Senere i 1995 så Vebjørn en modell av broen på en utstilling i Stockholm, ble grepet av skjønnheten i det han så og fikk visjonen om å bygge en slik bro i stor skala i Norge. Statens vegvesen, næringsliv, kulturliv, ingeniører og arkitekter ­ tente på visjonen og i oktober 2001 ble den praktfulle broen åpnet!

Hver gang jeg kjører forbi Leonardo broen, kjører jeg forbi en preken. Broen er en vakker preken om tro, dristighet, mot, oppfinnsom, pågangsmot, drømmer og visjoner. Broen taler til meg om om det ekstraordinære, om hva et enkelt menneske kan få til når det våger å handle på en dristig og vågal tanke.
 

I likhet med Norge har Sands prosjekt fått solid mediedekning i USA. Alt fra CNN, Washington Post, New York Times og Time har hyllet broen i panegyriske vendinger. Time Magazine gikk til det skritt å takke «himmelen for å ha skapt noen i vår tid som kan videreføre renessansegeniet da Vincis planer». New York Times trykket bildet av broen med overskriften «Leonardo - you should only have lived to see this day». 

Kilde: Dagens Næringsliv

Se også/see also  Vebjørn Sands WEB side/page  om/about : "The Norwegian Leonardo project"


Picture Leonardo: © SoftKey Multimedia Inc.
Picture Vebjørn Sand © kunstsamleren.no
Remaining pictures: © Jack R. Johanson

Klikk for å skrive ut denne siden
 

[Top of page]

 
free counters